Er hoeft niemand dood te gaan, om te rouwen.
Niet iedereen beseft dat niet alleen de dood hand in hand gaat met rouw.
Het verwerken van een groot verlies betekent meer dan alleen het overlijden van een dierbare. Elk verlies vereist verwerking. En elk, voor jou groot verlies of verandering, maakt je rouwen.
In de praktijk zie ik mensen die rouwen om een vertrouwensbreuk in de relatie of een relatiebreuk. Een gebroken hart. Ontslag. Afscheid van een levensfase, doorgaans het begin van een nieuwe. Een faillissement. Ziekte, waardoor je beperkt(er) wordt of sommige dingen gewoonweg niet meer kan doen. Trauma. Afstand van of een breuk in de familie.
Een gehandicapt kind; waarbij je afscheid neemt van het beeld wat je had bij een leven wat je zou hebben met een gezond kind.
Nee, niet alleen de dood volstaat aan een groot verlies. En het verwerken hiervan.
Rouwen doen we duidelijk doorgaans ons gehele leven.
We bewandelen vaak van nature het pad van de 5 fasen van rouw. We verdwalen of dwalen even af. Soms komen we terecht in een verstoorde rouwcirkel. Dan trek je sowieso aan de bel, slechts een suggestie.
En hoewel rouw oneindig zou zijn, zou je toch ergens op een punt van aanvaarding 'moeten' komen. Acceptatie van de nieuwe situatie. De realiteit. Om door te kunnen. Ermee te leren omgaan. Er, ondanks het grote verlies, toch nog wat van te maken.
Je hoeft dit niet alleen te doen.
Mijn naam is Daphne: MfN mediator, RE gedragstherapeut en Psychosociaal Life Coach. Ik faciliteer psychosociaal georiënteerde mediation en coaching. Ik werk met psychotherapie zoals EMDR, hypnose- en cognitieve gedragstherapie. Deze therapievormen helpen jou bij je rouwverweking.
Zorg dat je jouw rouw verwerkt en niet blijft hangen in een verstoorde rouwcirkel.
Weet je het even niet meer? Ik kan mij voorstellen dat je mij zou willen spreken over jouw specifieke kwestie, neem contact op voor een gratis en vrijblijvend telefonisch adviesconsult.
Reactie plaatsen
Reacties