Check hier 7 tips om uit een slachtofferrol te komen!

Gepubliceerd op 18 juli 2023 om 21:43


Mooier dan dit kan ik het niet maken, wel makkelijker.

Ongetwijfeld zoek ik de grens op, maar (en ik gebruik die 'maar' bewust) dat jouw ouders niet in staat waren je het één en ander mee te geven aan bare minimum basics. Is voor jou geen vrijbrief om je net zo incapabel op te stellen als zij. Laat staan daar naar te handelen.

 

Jij blíjft verantwoordelijk voor jou eigen gedrag. Voor hetgeen je wel of niet doet en zegt. Er is niemand anders dan jij die de woorden uit jouw mond spreekt. Neem je verantwoordelijkheid, pak eigenaarschap en stap uit die slachtofferrol. 

 

Ik begrijp het; het is écht ontzettend traumatisch en pijnlijk wanneer je ouders je onvoldoende veiligheid of liefde (hebben) kunnen bieden. Toch, nu je zelf volwassen bent, kun je er voor kiezen om jou aangeleerde giftige gedrags- en denkpatronen te doorbreken. Verwerk oud zeer, leer daarmee omgaan en je zult vrij zijn.

 

Omdat die giftigheid niet jouw toekomst hoeft te verzieken


7 TIPS OM UIT DE SLACHTOFFERROL TE KOMEN ↴



Maar eerst even dit;

Mijn naam is Daphne: mediator, rationeel emotieve gedragstherapeut
en psychosociaal gezondheidscoach. 

 

Een behoorlijke mond vol: ik kan je helpen met het opsporen en doorbreken van beperkende, belemmerende, giftige gedrags- en gedachtepatronen. Het laatste wat jij wil, is dat die giftige patronen jouw toekomst verzieken. Of deze cycle niet doorbreken en jouw kinderen hiermee opzadelen. Mogen zij het zware werk gaan verrichten. Net zo oneerlijk dat jouw ouders jou het harde werken laten doen. En vaak, omdat zij daar toe niet in staat waren. Ben jij daar wel toe in staat? Word jij baas over jou eigen gedachte, gevoel en gedrag? 

 

Ben jij de 'cycle breaker' in jouw familie? 

 

Het feit dat je dit nu leest, zegt mij dat je je bewust bent van jouw belemmerende denkpatronen. Ik zeg je eerlijk en vooraf: een dergelijk traject is vaak pijnlijk en behoorlijk oncomfortabel. Precies de reden om jouw kinderen hier niet mee op te zadelen. Het is het ook hartstikke waard! Elke cent, elke minuut en alle energie die je erin stopt. Het betaald zich dubbel en dwars terug. Ben jij klaar om in jouw eigen rol te stappen? En uit die cycle? Bel of mail voor een vrijblijvend adviesconsult of een gratis kennismakingsgesprek.



Gooi die handen maar in de lucht, benen omhoog en popcorn erbij.

 

 

Slachtoffergedrag: vandaag is het een 'hij' die de slachtofferrol aan mag nemen. Je kent 'm wel: hij neemt een behoorlijk passieve houding aan en onttrekt zich van zijn verantwoordelijkheden. Want het ligt nooit aan hem en altijd aan iets of iemand anders.

 

Zodra je 'm aanspreekt op zijn gedrag en misdrag, legt hij de verantwoording bij jou. ''Dat komt, omdat jij altijd zoveel van mij vraagt. Niemand houdt rekening met mij, nooit! Ik ben hartstikke druk. Ik doe mijn best en meer dan dat kan ik niet doen, punt! Bovendien, als ik het toch nooit goed genoeg kan doen voor jou, dan doe je het voortaan maar zelf!''

 

In that case, f*ck you! Gedrag als dat is toxic en onacceptabel. En ik kies ervoor om de toegang tot mijn leven te beperken voor mensen die dit gedrag continu vertonen.

 

Als jij je blíjft onttrekken van jouw eigen verantwoordelijkheden, kom je geen stap verder.
Je stagneert: op het werk, thuis en in je vriendengroep.

Want wanneer je geen verantwoording kunt nemen voor de dingen die jij wel of niet hebt gezegd of gedaan, geef je de macht van verbetering uit handen. Het slachtofferschap wakkert een afweermechanisme aan, want in deze rol kruipen líjkt een 'goede' manier om geen aandacht te hoeven geven aan je eigen gedachten, emoties en gedrag. Je schuift het probleem èn de oplossing in de handen van een ander. Of aan iets anders, zoals het weer of het lot. Echt waar, je komt wezenlijk geen steek verder. 

 

Slachtoffer zijn en een slachtofferrol aannemen zijn twee verschillende dingen. Ook daadwerkelijke slachtoffers zullen op ten duur uit die rol moeten komen om het heft in eigen handen te nemen en verder te komen. Dus, speciaal voor alle mensen die voortdurend slachtoffergedrag blijven vertonen, 7 gouden tips om uit de slachtofferrol te kruipen en te blijven. 

 

 

Lees verder voor de 7 gouden tips om uit een slachtofferrol te komen.

 

 

Herken jij jezelf of een andere in dit soort uitspraken? 

 

➤ niemand houd rekening met ...

➤ meer dan mijn best kan ik niet doen 

➤ als ik het nooit goed genoeg doe, doe je het maar zelf! (diskwalificatie)

➤ ik ben ontzettend druk, ik heb geen tijd (dan zeg je 'nee')

➤ ik doe altijd mijn best, hou er nou eens over op! (mooie 'vrijbrief' om iets fout te doen)

➤ ja, maar ... (try ja, en). Door die 'maar' erachter te knallen, veeg je alles daarvoor van tafel

➤ ben ik dan nooit goed genoeg? Kan het ook een keertje wel goed zijn? (diskwalificatie en vermijding)

➤ door jou voel ik mij zo en heb ik dit en dat gedaan of gezegd (een ander laat jouw mond niet praten)

➤ ik kan er niets aan doen, want ... (het moment dat je begint met verdedigen, kun je beter gaan reflecteren)

 

Dus, herken jij jezelf of een ander hierin? Dan is er werk aan de winkel. Het is verstandig om stappen richting positieve gedragsveranderingen te nemen. Neem en claim je verantwoording. Stop met stagneren en begin met reflecteren, het zou zo zonde zijn om al die groei- en leermomenten te moeten mislopen. 

 

Hier zijn ze dan, de 7 suggesties om uit de slachtofferrol te komen.

 

 

➤ neem eigenaarschap over jouw verantwoordelijkheden, jou woorden en daden

➤ erken wanneer je iets niet of niet goed heb gedaan

➤ erken wanneer je weinig of geen moeite heb gedaan

➤ erken wanneer je jouw verantwoordelijkheden heb afgerafeld, met alle gevolgen van dien

➤ ontwikkel een zero-tolerance voor (jouw) smoesjes! ''Je hebt gelijk.''

➤ houd dingen bij jezelf, waar heb jij invloed op en wat had jij anders kunnen doen?

➤ reflecteer en leer van je eigen fouten en onthoud dat je fouten zal moeten maken, wil je groeien en ontwikkelen

 

En met die laatste suggestie kom je direct bij het wezenlijk probleem. Zonder fouten, geen groei. Wees voor de verandering trots op alles wat je niet goed doe en laat het je motiveren om het de volgende keer anders aan te pakken en het beter te doen. 





Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.