Hoe reageer jij op een werknemer die vraagt of je wil bijdragen ↴
Laten we er geen doekjes om winden, een coachingtraject kost geld. Ik praat over een investering van ca. 500 tot 3.500 euro, even afhankelijk van de vraagstukken van de cliënt.
87,7% van de werkgevers kiezen ervoor om het coachingtraject van de werknemer volledig te vergoeden! Zij hebben budget gereserveerd voor opleidingskosten aangaande persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hier valt coaching onder, yes! 1:1 coaching is een doelgericht leerproces wat o.a. positief bijdraagt aan:
→ motivatie en bereidheid
→ stress en burn-out preventie
→ effectiviteit ergo capaciteit
→ doel- en oplossingsgerichtheid
→ stress- en ziekteverzuim reductie
→ positief denken - positieve houding
→ constructieve communicatieve vaardigheden
Hoe reageer jij op een werknemer die vraagt of je wil bijdragen? Zie jij óók kansen of denk je aan het geld wat je 'moet' investeren?
En even voor de werknemer; wil jij weten hoe je dit moet vragen aan jouw werkgever? Lees dan verder ...
7 tips om Coaching vergoed te krijgen!
✓ Check de bedrijfs- C.A.O.
Werkgevers zien het belang in van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Grote kans dat in de CAO een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen. Dit bedrag is ieder jaar voor jou of jouw team en kan na overleg besteed worden aan coaching.
✓ Check de mogelijkheden bij HR of de P&O afdeling
Deze afdeling(en) beschikken vaak wel over een ontwikkel- of opleidingsbudget dat o.a. besteed kan worden aan coaching. Coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief voor bedrijven.
✓ Stel je vraag aan je leidinggevende of de directeur
Soms gaat HR niet over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling, maar je leidinggevende of de directeur. Ook in dit geval kun je gerust eerst een gratis oriëntatie gesprek plannen met een coach zodat de coach jou kan helpen met een offerte voorstel.
✓ Stel je hulpvraag bij de Arbodienst
Ga een gesprek aan met de Arbodienst van jouw bedrijf. Een bedrijf werkt na overleg met de bedrijfsarts vaak graag mee. Zeker als het gaat om zaken aangaande burn-out preventie, langdurig en consequent ziekteverzuim of een re-integratietraject.
✓ Coaching is aftrekbaar voor ZZP'ers en ondernemers
Als ondernemer of ZZP’er kun je coaching aftrekken. Voor ondernemers en ZZP’ers zijn de tarieven aftrekbaar voor de inkomsten- en omzetbelasting en zijn ze terug te vorderen bij de Belastingdienst. Laat dit checken door je accountant!
✓ Coaching is aftrekbaar voor particuliere (studie)kosten
Overweeg je privé om een coachingstraject in te gaan? Check aftrekbare particuliere (studie)kosten bij je belastingaangifte of laat je accountant het voor je bekijken.
✓ Check bij het PGB (persoonsgebonden budget) of het UWV
Leef je op dit moment met een persoonsgebonden budget? Dan kun je de kosten, onder bepaalde voorwaarden vergoed krijgen via het PGB. Ben je op dit moment werkeloos en ontvang je een uitkering? Het UWV reserveert vaak een budget om de coaching geheel of gedeeltelijk te betalen.
TIP! Mocht jouw werkgever, om welke reden dan ook, niet willen bijdragen aan de kosten; vraag 'm dan of hij het kan voorschieten en het bedrag EXCLUSIEF BTW in termijnen van je salaris kan inhouden.
Reactie plaatsen
Reacties