Verlies laat zich niet negeren; hoe verwerk je verlies?
Vaak besef je niet dat je ‘in de rouw’ bent. Vooral omdat je rouwen niet persé linkt aan het verlies in jouw situatie. In conflictsituaties met andere of jezelf verlies je bijna áltijd wel iets. Dat 'iets' kan wezenlijk álles omvatten en zal verwerkt moeten worden. En hoewel je aan de ene kant misschien zóveel gewonnen hebt. Door bijvoorbeeld afscheid te nemen van iets of iemand, vergeet je soms de keerzijde hiervan. Het verlies. Dát is waarom jij niet begrijpt wat er nu precies aan je knaagt of waarom jij je zo somber voelt.
Rouwen om verlies gebeurt vaker onbewust, dan bewust. Verlies en haar verwerking laat zich absoluut. niet. negeren! De enige weg naar beterschap zijn de 5 fasen van rouw. Rouwen doe je o.a. om:
• Het verlies of gemis van een goede vriendschap
• Het verlies van een baan door ontslag
• Het gemis van een kind dat op zichzelf gaat
• Het gemis van vrijheid die je inlevert
• Een verandering die positieve dingen uitdooft
• Het missen van iets wat je graag had gewild
• Een (consistent) onvervulde wens
• Afscheid nemen van iets van waarde voor jou
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Doorgaans zijn wij behoorlijk consistent in de rouw en hierom is het belangrijk om de juiste weg te weten. Wie 'verdwaalt', kan vast komen in de verstoorde-rouw-cirkel.
ISOLEREN • ONTHECHTEN • INTIMITEIT VERMIJDEN • VASTKLAMPEN AAN ÍÉTS VAN HET 'OUDE' • OP SLOT GAAN • ZINLOOSHEID ERVAREN
Opnieuw en opnieuw: verstoorde rouw, een vicieuze cirkel. Herken jij je hierin? Lukt het jou maar niet uit de verstoorde-rouw-cirkel te komen? Lees dan even verder.
Bij elke vorm van in jouw ogen groot verlies, maak je ideaal gezien een wandeling door de 5 fasen van rouw. Iedereen wandelt op de manier hoe dat bij hem of haar past. Sommige nemen een omweg. Andere raken verdwaald. Een 'shortcut' bestaat niet.
DE 5 FASEN VAN HET ROUWPROCES ↴
1
Fase één is de zogenoemde ontkenningsfase, hier start je. Je ‘ontkent’ de situatie of de emoties die daarbij passen. ‘Dit kan toch niet waar zijn!’ Bij verlies ervaar je veel stress, verdriet of pijn. Deze emoties allemaal tegelijkertijd toelaten lukt vaak niet, dat is té veel. Je zoekt afleiding en laat de emoties gedoseerd toe. Deze manier lijkt de enige te zijn om alles te kunnen dragen.
2
Naarmate de tijd vordert, begint het te landen bij je. De realiteit neemt je mee naar de tweede fase van het rouwproces die hoort bij verlies. Je kunt het niet meer ontkennen en dat maakt je boos, want de situatie accepteren voor was het is kun je op dit moment nog niet. Je projecteert onbewust op een (non) verbale manier jouw emoties op iets of iemand anders.
3
Schuldgevoelens komen nu om de hoek kijken. Je was de afgelopen tijd niet goed genoeg. Alles wat je in een eerder stadium 'fout' gedaan hebt, ‘moet’ je nu weer goed maken. Compenseren of zelf overcompenseren. Je wilt het beter doen en pakt het één en ander weer op. Je wilt graag een beter persoon zijn, ergens in de hoop dat 'het' goedkomt. Je verlangt naar de 'oude situatie'. De realiteit van toen. Maar toen is niet meer.
4
En het komt niet ‘goed’. Althans, het zal nooit meer hetzelfde zijn. Gedane zaken nemen geen keer, de realiteit is anders nu. Alles wat je tot nu toe geprobeerd hebt, heeft niet geleid tot de realiteit van toen. Je begint je machteloos of onzeker te voelen, het maakt je somber. In de vierde fase van het rouwproces kun je last van somberheid of depressieve stemmingen krijgen. Burned out, depressief.
5
De stap tussen fase vier en vijf is het grootst. Het contract is ook aanzienlijk. Hoe kom je van A naar B? De nieuw realiteit begint te aarden. Er zijn slechts 2 soorten 'problemen'. (A) kwesties die je kunt oplossen en (B) kwesties die je niet kunt oplossen. Optie A vereist verandering. Optie B vereist acceptatie. Lukt dit niet, dan ben je in strijd met de realiteit. En dàt gevecht ga je niet winnen, de realiteit wint ALTIJD.
Reactie plaatsen
Reacties